FŰSZERES - DATOLYÁS ÉDESKENYÉR

Azt gondoltam, hogy az ünnepek előtt ez lesz az utolsó bejegyzés, de már elkéstem. Az utóbbi hetek betegeskedései kicsit megzavarták a terveimet, így karácsony előtt szuper sebességre kellett (volna) kapcsolnom. Végül a készülődés szerencsére nem csapott át őrületbe és furcsa módon azért minden el is készült. A következő süti volt a szeptemberi Segítsüti felajánlásom, így már épp itt volt az ideje, hogy a recept is felkerüljön ide (megjelent - Kifőztük gasztromagazin - december).


Remélem mindenkinek stresszmentesen, szeretetben gazdagon telt a karácsony! Az év végi reggelekre a krémes, illatos kávé mellé süssétek meg ezt a datolyás, fűszeres édeskenyeret (a bejgli már biztosan elfogy lassan)! Mindenkinek nagyon boldog, sikeres 2018-at kívánok!


Hozzávalók kb. 21 x 11 cm-es kenyérformához
25 dkg puha (medjol) datolya (magozva mérve)
1 teáskanál szódabikarbóna
2 dl meleg víz
15 dkg nádcukor
2 tojás
10 dkg puha vaj
2 evőkanál tahini
2 evőkanál natúr görög joghurt
1/2 teáskanál vaníliakivonat
1/4 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 (bio)narancs finomra reszelt héja
17 dkg liszt
1 csipet só
1/2 teáskanál sütőpor
2 evőkanál csokoládécsepp

a tetejére:
15-20 dkg sűrű, kenhető karamell
aprított pekándió
csokoládécsepp


A datolyára szórjuk a szódabikarbónát, leöntjük a vízzel, 5-10 percet állni hagyjuk, majd turmixoljuk. A cukrot kihabosítjuk a tojással, aztán a megadott sorrendben – a lisztig – minden hozzávalót belekeverünk. A datolyamasszát is beleforgatjuk. A végén dolgozzuk hozzá a lisztet, a sót, a sütőport és a csokoládét. A tésztát a kivajazott, sütőpapírral bélelt formába kanalazzuk, és 180 fokos sütőben kb. 1 óra alatt megsütjük. (Tűpróba!) Ha nagyon pirulna a teteje, fóliával letakarjuk. A kész süteményt rácson hűtjük ki. Végül sűrű karamellt csorgatunk a tetejére, pekándióval és csokoládécseppel díszítjük.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések