IZLANDI BOLDOG HÁZASSÁG TORTA

Izlandi kirándulásunkon találkoztam ezzel a süteménnyel és teljesen odavoltam érte. Olyannyira a kedvencem lett, hogy ha lenne egyszer egy cukrászdám, ez biztosan az állandó kínálatban szerepelne. Az izlandi boldog házasság pitét (megjelent: Kifőztük - november) eredetileg rebarbara lekvárral készítik, mi viszont legjobban áfonya- vagy almás cseresznyelekvárral szeretjük. Frissen kisülve langyosan, ropogósan, porcukorral meghintve vagy egy gombóc vanília fagyival érdemes tálalni. Másnap viszont a reggeli kávénk mellé a maradék puha, omlós süteménnyé válik... szóval tökéletes...


Hozzávalók 23 cm-es kapcsos tortaformához
10 dkg liszt
6 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
6 dkg zabpehely
10 dkg nádcukor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál sütőpor
10 dkg puha vaj + kevés a forma kikenéséhez
1 kisebb tojás
20 dkg savanykás lekvár (pl. áfonya, cseresznye)


A lekvár kivételével minden hozzávalót tálba öntünk, összegyúrjuk, majd gombóccá formázva, fóliával lefedve 1/2 órára hűtőbe tesszük. A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, az alját és az oldalát is kivajazzuk.

A tésztát 3/4-1/4 részben elosztjuk. A nagyobbik adagot a forma aljára nyomkodjuk, ahol egy kis peremet is kialakítunk. Rákenjük a lekvárt, majd a maradék tésztából kézzel kis tésztakorongokat formázunk, és itt-ott befedjük velük a lekváros réteget. A tortát 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranyszínűre sütjük. 10 percig a formában hagyjuk, majd ha szükséges, vékony késsel meglazítjuk a tortaforma mentén, így könnyebben lecsatolhatjuk róla. A tortát rácson hűtjük ki teljesen.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések