MOGYORÓS CSOKOLÁDÉS CANTUCCI

Mi már teljes gőzzel készülünk a karácsonyra és az elkövetkezendő napok szabad percei is végig szigorúan be vannak osztva, hogy mindennel biztosan elkészüljünk. Mivel napközben dolgozunk, így maradnak az esték, eléggé megszorított tempóban. Idén a nagy karácsonyi gyümölcstorta elmarad, de többek között egy könnyedebb, viszont hasonló ízvilágú, aszalt gyümölcsös torta készül helyette. Persze van, ami sosem változik... Szenteste előételként kacsamáj pástétom, majd pisztráng lesz tejszínes francia rakott burgonyával és kis angol karácsonyi pitékkel. Karácsony napjára pedig fokhagyma krémleves, egészben sült töltött pulyka ezer féle körettel és mártással, desszertnek marcipános csokoládés torta kerül az asztalra a tonnányi apró sütivel, keksszel és habcsókkal egyetemben, amit az advent alatt gyártottam le...

Mogyorós csokoládés cantucci

A karácsonyi "kekszrepertoárunk" bővítésére vagy akár last minute gasztroajándéknak is jó lehet ez a mogyorós csokoládés olasz biscotti (megjelent a Kifőztük decemberi számában), amiből korábban én is rejtettem párat némelyik kekszes ajándékcsomagba. Extra hozzávalót sem igényel különösebben, így aztán nincs akadálya, hogy akár az ünnep előtti utolsó hajrában dobjuk össze. Mi ezekkel a kekszekkel kívánunk Mindenkinek stresszmentes ünnepi készülődést és nagyon boldog, békés karácsonyt!

Mogyorós csokoládés cantucci

Hozzávalók:
26 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
15 dkg nádcukor
egy csipet só
1 nagy narancs finomra reszelt héja
2 tojás
10 dkg pörkölt egész mogyoró
5 dkg magas kakaótartalmú csokoládé (70%-os), apróra vágva
7,5 dkg aszalt füge, apróra vágva


A mogyoró, a csokoládé és a füge kivételével az összes hozzávalót kissé összegyúrjuk, majd az említett ízesítőket is a tésztába dolgozzuk. Lisztezett felületen gömbbé formázzuk, és kettéosztjuk. Mindkét tésztadarabot kb. 20 cm-es hengerré sodorjuk, picit ellapítjuk a tetejüket, majd sütőpapíros tepsire helyezzük, helyet hagyva közöttük. 180 fokos sütőben 25 percig sütjük, és a sütőből kivéve, éles késsel átlósan 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Ezeket visszatesszük a sütőpapíros tepsire (vagy 2 tepsit használunk, vagy egymás után, 2 adagban sütjük), és még 10 percet pirítjuk. Légmentesen záródó dobozban tároljuk.

Mogyorós csokoládés cantucci


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések