DUBAI - 1. RÉSZ

Régóta tervezett utazás valósult meg márciusban, az Egyesült Arab Emírségekbe látogattunk el. Így ezúttal, recept nélkül, egy kis élménybeszámolóval készültem. Nagy kedvencem volt eddig is az arab konyha, de úgy érzem, hogy most minden más dimenzióba helyeződött át. A teljesség igénye nélkül következzék egy kis fényképes összefoglaló arról, mit is találhat itt az idevetődő, enni szerető turista. Függetlenül attól, hogy a Dubai Food Festival megrendezésének ideje alatt érkeztünk, egyébként véletlenül, itt bármikor gazdag kulináris élmény vár ránk. Kezdjük is talán mindennek az alapjával, a datolyával... Hm, szeretem a datolyát. Vagyis eddig azt hittem, hogy szeretem, mert csak most világosodtam meg, hogy milyen is a jó datolya. Hihetetlen, de több, mint 20 féle datolya létezik! A Bateel-ben a legjobb helyen járunk, hogy megismerjük a legfinomabb fajtákat. Itt minden a datolyáról szól, egy igazi kis datolyaparadicsom.

Egyesült Arab Emírségek, Dubai, Burj al Arab - gasztronómia

Dubaiban valahogy minden olyan hatalmasnak tűnik (és az is egyébként), nem csak az épületek, az utak, a távolságok de az ételadagok is: a fagylalt, a kávé, egy koktél stb. Így aztán hol máshol lenne a világ legnagyobb édességboltja is, mint itt. Ez nem más, mint a Candylicious. Felnőtt fejjel is óriási élmény, csak a nézelődéstől éreztem, hogy jönnek fel a kilók.

Egyesült Arab Emírségek, Dubai, Burj al Arab - gasztronómia

Nemcsak a csillogó-villogó felhőkarcolók közt érdekes bóklászni, de a  régi városrészben is érdemes egy sétát tenni. A fűszerpiac roskadásig tele illatosabbnál illatosabb alapanyagokkal.

Egyesült Arab Emírségek, Dubai, Burj al Arab - gasztronómia

Tradíció és modernitás egyben... Az Al Khaima étterem a tengerparton, a Le Royal Meridien hotel kertjében, a felhőkarcolók lábánál található. Vicces, de egy golfautó jön értünk a kerti bejárathoz és visz minket be az étteremig. Ebben a környezetben egészen káprázatos érzés, amikor megpróbálom listába szedni azt a rengeteg finomságot, amit felszolgálnak nekünk az arab vacsora során. Előételnek az elmaradhatatlan zöldségkrémek és olívabogyó válogatás arab kenyérrel. Főételnek grillezett bébicsirke házi fokhagymás majonézzel, salátával. Egy specialitás, a Shish barak (bárányhús tészagombócban, joghurtos öntettel) és arab rizzsel. A desszert arab kenyér pudding és datolyafagylalt. Az étel pazar, a hotel mesés és úgy egyébként is az egész olyan valószerűtlennek tűnik, de mégis igaz!


Gasztronómiai kalandjaink fénypontja nem lehet más, mint a Burj Al Arab-ban (Arabok tornya) elfogyasztott délutáni tea. A 7 csillagos hotel 27. emeletén található a Skyview Bar, ahonnan valóban 7 csillagos még a kilátás is. Mit is mondhatnék... Egy üvegfalú lift repít fel 200 méterre a tenger fölé. Pezsgővel és datolyával indítunk, aztán szépen sorban következnek a finomságok. Könnyed kezdésként bogyós gyümölcsök krémmel egy kis keksz talapzaton. Aztán a hét specialitása, a marhasült következik. Alaphangon nem kedvencem, de egy olyan vajpuha, omlós hússzeletet tesznek le elém (egy guszta kis körítéssel), hogy ezt a tényt még azelőtt elfelejtem, mielőtt eszembe juthatna. Aztán érkeznek a szendvicsek, egészen változatos formában. Hozzá persze maracujás jeges tea jár. (Ekkorra már teljesen el vagyok ájulva, és biztos vagyok benne, hogy ha az indiai pincér egy szöcskelábat tenne le elém következő fogásként, hát azt is szó nélkül, sőt örömmel rágcsálnám el.) Jön a sütiválogatás, ami a hagyományos teadélutáni összeállítás mellett datolya lekvárral, maracuja curd-del, narancsvirágvizes datolyás szelettel és tevetejes créme brulée-vel egészül ki. Ó! A sütemény mellé G egy különleges füstölt kínai tealevelekből készített teát én pedig datolyateát választok. Szülinapi extra csokis minitorta is landol az asztalunkon. Bár már alig kapunk levegőt, és a menü szerint még hátra van a sorbet és a Valrhona csokoládéval ízesített krémes kávé is, mégis muszáj megenni, mert annyira hihetetlenül finom.


És akkor elérkezünk a befejező fogáshoz, a rózsás licsi sorbethoz. Nem távoztunk üres kézzel, a kis ajándékdoboz bonbonválogatást rejt.


A Burj Khalifa lábánál található Wafi Gourmet-ban nemcsak felszolgálják az arab finomságokat, de sok alapanyagot is meg lehet vásárolni, azonban mi leginkább ebédelni jövünk. A fantasztikus citromos menta juice kötelező. Előételként egy arab tálacska megrakva minden földi jóval, aztán jöhetnek a grillezett húsok nyárson sok salátával és arab kenyérrel. Ezeket a tunkolós zöldségkrémeket bármikor elém tehetnék...


Az Arab Teaház rendkívül hangulatos kis hely. A szokásos citromos menta ital és egy szép tál csicseriborsós saláta is elég lehet vacsorára.


A gyors szendvicsebédek is nagyon tetszetősek. Finomak az arab fűszerezésű szendvicsek, különösen, hogy ha a világ legmagasabb épületében gyönyörködhetünk ebéd közben. A választásunk a halloumi sajtos, olívakrémes wrap-ra és a zaatar csirkemelles magvas baguett-re esett. A hideg évszak végén járva (még csak 33 fok van), amint látható, még a speciális téli menüről is lehet válogatni...


Persze jó néhány "ennivaló" hely van még. A dél-afrikai The Butcher Shop&Grill is megnyitotta üzletét és a Madinat is bővelkedik jobbnál jobb helyekben... A leghíresebbek azért mégis a Pierchic, az Armani, Gordon "kifőzdéje" vagy éppen a Burj al Arab víz alatti étterme, az Al Mahara. De a felsőkategóriás éttermek mellett a kisebb vendéglátó helyek is nagyon finom, különleges fogásokkal várnak, jóval elérhetőbb áron. Egy biztos, az itt szerezhető az élményeknek se szeri, se száma...

Megjegyzések

  1. Csilla, remek képeket és csodálatos beszámolót készítettél :-) nagyon nosztalgikus ez nekem, mert kb 7 ée jártam ott, és mindig úgy érzem ideje lenne visszamenni. Imádtam én is mindent, ami ott volt: a kaját, a hangulatot, a színeket és a fényeket. És a multikulti közeget :-) örülök, hogy jól éreztétek magatokat :-) puszi!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anikó, azt hiszem, rátapintottál a lényegre: multikulti közeg... Ez az, ami nekünk nagyon hiányzik, és itt megtaláltuk. Elképesztően jól éreztük magunkat ezért is és persze a kaják miatt is. Meg annyira eltér a megszokott közegtől, bármikor visszamennénk :) Reméljük megyünk is! Puszi Mindannyiótoknak!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések