GRILLEZETT ÚJRÉPA - KRÉMLEVES SONKÁVAL - MAGYAR FINOMSÁGOK

Ez alkalommal a Magyar Finomságok részben egy kis ismétlés következik. Pontosabban abban az értelemben, hogy a már korábban bemutatott szárított sonkát vettük elő ismét, szerencsémre, és krémlevessel párosítottuk. A leves mi másból is készülhetett volna ilyenkor, mint újrépából! Ha van alkalmunk rá, feltétlen zsenge, édes újrépából készítsük! Jellegében a karácsonyi pulykához használt narancsos vaj ízvilágát gondoltam nyáriasra formálni, a sonka pedig a leves tetejére került. Gondolkodtam, hogy kisebb vagy nagyobb darabokban készüljön a sonkafeltét. Mivel sonka téren nem külnösebben tudunk önfegyelmet gyakorolni, így attól félve, hogy azt magában felfalnánk, mielőtt a levesnek nekifognánk, nálunk a "sonkamorzsa" változat győzött, de akinél ez a probléma nem áll fenn, és nagyobb hidegvérrel rendelkezik, mint mi, az kis kockákra is vághatja, vagy ha hajszálvékonyra szeletelteti a Szalámiboltban, akkor pillanatok alatt chipsnek is megsütheti.


Grillezett újrépa - krémleves sonkával


Hozzávalók:
500 g újrépa
tarkabors
kis csokor friss zsálya, apróra vágva
olívaolaj
1 l húsleves
fokhagymagranulátum
egy csipet Erdészné konyhája őrölt fűszerkömény
fél narancs frissen reszelt héja
kb 7-8 evőkanál tejszín



A répát megmosom, ha kell kicsit megkapargatom, majd kisebb hasábokra vágom. Összekeverem egy kis olívaolajjal, az apróra vágott zsályával, sóval, borssal és egy sütőpapírral bélelt tepsire borítom. A sütőt grillfokozatra állítom és 220-240 fokon fél óra alatt meggrillezem. Ha végre vége lesz a "monszun"-évszaknak, biztos a kerti sütögetőn fogom megsütni.
A sült répát a húslevessel elturmixolom, fűszerezem a fokhagymaporral és a köménnyel. Hozzáadom a finomra reszelt narancshéjat és végül a tejszínt is. Néhány perc alatt összeforralom.
A sonkát késes aprítóba dobom, majd a végeredményt egy csepp olívaolajon megpirítom. Tálaláskor ezt szórom a krémleves tetejére.


Szárított sonka és fűszerkömény lelőhely:
Szalámibolt: 1052 Budapest Vitkovics Mihály utca 3-5. www.szalamibolt.hu
Grillezett újrépa - krémleves sonkával




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések