CITROMOS-FOKHAGYMÁS FOCACCIA

A húsvéti sonka-hegyek után valamiféle vega menüt tervezek általában. Zöldségleves vagy mártogatósok mellé például jól passzol egy kis focaccia (Kifőztük - április). Mivel az ünnepekre sajnos szépen sorban elkapott bennünket a vírusos torokgyulladás, így nem bántam, mert nincs sok munka vele. Egy kisebb ráncfelvarrás is történt a blogon a kényszerpihenőm alatt, még ha nem is olyan mértékű, mint eredetileg terveztem (már kb. 1 éve...) A címkézés és a recept lista frissítése még várat magára, és apróbb-cseprőbb javítások is hátravannak még. Azért nem kevés munka volt így sem, de szerintem megérte...


Hozzávalók
a tésztához:
25 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő (7 g)
1 teáskanál tengeri só
1,5-1,7 dl langyos víz
2 evőkanál olívaolaj

a feltéthez:
1 (bio)citrom finomra reszelt héja
2 gerezd zúzott fokhagyma
1-2 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál friss citromlé
a tetejére:
2 kisebb, friss rozmaringág
nagy szemű tengeri só


A tészta hozzávalóit – a víz kivételével – nagyobb tálba öntjük. A vizet fokozatosan adagoljuk hozzá, majd kidagasztjuk. Vékonyan belisztezzük a tésztagombóc felszínét, és konyharuhával lefedve (vagy kelesztőtálban), langyos helyen kb. 1 órát kelesztjük.

A pizzatésztánál vastagabbra nyújtjuk, oválisra formázzuk, majd olívaolajjal vékonyan megkent tepsire helyezzük. Ujjainkkal finoman végignyomkodjuk a tészta felszínét, amíg az hullámmintás nem lesz, és 20 percet ismét kelni hagyjuk.

A feltéthez minden hozzávalót összekeverünk, és ecsettel a tésztára kenjük. A rozmaringleveleket is belenyomkodjuk, és meghintjük sókristállyal. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések