CHEDDAROS SÜLTBROKKOLI KRÉMLEVES

A "hosszúhosszú hétvége" első két napján mi is vidékre utaztunk, mint oly sokan mások. Az ünnep második felét itthon töltöttük, pihenéssel, és a társasjátékok is előkerültek. Bár a Halloween angolszász hagyomány, de mivel hosszabb ideig Dél-Angliában laktunk, a tökfaragást, mint hagyományt átvettük, akárcsak az angol karácsonyi ünnepi pulykát. Évek óta egy macskát faragok, ami már elég profin megy, de idén Mimi valami új mintát kért, így most lecseréltük a felhúzott hátú cicust egy bölcs bagolyra. Ezzel kicsit meggyűlt a bajom szakszerű tökfaragó felszerelés hiányában, de azt hiszem vállalható lett (kép az Instagram oldalon). A farigcsálás és a közös játék sok időt nem hagyott a főzésre, annak ellenére, hogy rengeteg tervem volt, de azért kísérleteztem pár mártogatóssal és ez a brokkoli leves is elkészült. A lányom eddig nem volt hajlandó megenni a hagyományos módon készült brokkoli krémlevest, de ezért a grillezett, sajtos verzióért (megjelent Kifőztük november) teljesen odavan...


Hozzávalók 3 személyre
1 fej brokkoli
tengeri só
kevés olívaolaj
1 vöröshagyma finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma finomra aprítva
7 dl hús- vagy zöldségleves
1 dl habtejszín
5 dkg cheddar sajt finomra reszelve
frissen őrölt tarka bors


A brokkolit megmossuk, megtisztítjuk, lecsepegtetjük, majd rózsáira szedjük. Tepsire terítjük, enyhén sózzuk, és meglocsoljuk kevés olívaolajjal. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig grillezzük. Az aprított hagymákat olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a sült brokkolit. Felengedjük 1/2 l húslevessel, és a zöldségeket teljesen puhára főzzük.

A tűzről levéve krémesre turmixoljuk, és visszatesszük a tűzre. Hozzáadjuk a maradék levest, a tejszínt, végül a sajtot is beleolvasztjuk. Sóval és borssal ízesítjük.

Tipp: ha zöldséglevest használunk, vegetáriánus fogás lehet.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések