ASZALT SZILVÁS CSOKIS PITE

Lecsengett az ünnepi szezon, úgyhogy jöhetnek megint a csokis sütik, még ha mértékkel is. Kakaós omlós tésztakéregben sűrű aszalt szilvás csokikrém... ja, és narancs... meg dió... És akinek ez még nem elég, az tegyen rá egy szép gombóc vanília fagyit... A receptet a Kifőztük magazin januári számában is megtaláljátok.

Aszalt szilvás csokis pite


Hozzávalók:
Tésztához:
115 g vaj
225 g liszt
2 evőkanál cukrozatlan kakaó
csipet só
2 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál darált mandula
1 gyengén felvert tojás
fél tojáshéjnyi hideg víz

Töltelékhez:
200 g aszalt szilva
20 ml brandy v cointreau
20 ml frissen facsart narancslé
1 nagy narancs reszelt héja
200 g magas kakaótartalmú csokoládé (nálam 70%-os), apróra vágva
1 marék dió, darálva

3 tojás
100 g nádcukor
200 ml tejszín

cukrozatlan kakaó vagy porcukor a tetejére


A lisztet, kakaót a csipet sóval és a cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a mandulát, majd a vajjal morzsás állagúra dolgozzuk. A tojást enyhén felverjük és a kevéske vízzel a tésztához dolgozzuk. Amint a tészta összeállt, gombócot formázunk és kissé ellapítjuk, majd legalább fél órára (vagy akár egy éjszakára is) hűtőbe tesszük.

A töltelékhez az aszalt szilvát apróra vágjuk és leöntjük az alkohollal és a narancslével. Ez is akár egy egész éjjel is állhat. Ezekkel a lépésekkel sokat dolgozhatunk előre.

A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk majd belesimítjuk a piteformába (kb 22 cm átmérőjű). Villával megszurkáljuk az alját, a tetejére sütőpapírt és nehezéket teszünk. (Én speckó Le Creuset sütőgolyókat használok, de egy marék szárazbabbal helyettesíthető.) 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 15 percet.

A megpuhult szilvát turmix vagy késes aprító segítségével kicsit elpürésítjük, belereszeljük a narancshéjat, hozzáadjuk a csokit és a diót is.

A tojásokat habosra keverjük a cukorral és hozzáöntjük a tejszínt, majd az aszalványos masszával elkeverjük. Az elősütött tésztakéregbe öntjük, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb 40 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, kakaóval vagy porcukorral meghintjük, vanília fagyival is tálalhatjuk.


Aszalt szilvás csokis pite


Aszalt szilvás csokis pite


Megjegyzések

  1. Óóó... De szeretném én ezt a csokis csodát! :D ♥

    VálaszTörlés
  2. Ha előre darált diót veszek az üzletben, akkor kb mennyi felel meg annak az egy maréknyi mennyiségnek? 2 púpos evőkanál?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, jol gondolod, kb annyi lesz. Jo sutogetest!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések