RAMSAY-NÉ RAKOTTASA

Buborékfújás... beugrás... szörfözés... siklás... merülés... Mimi heti programjává vált az úszás már több, mint egy éve. Ilyenkor mindig igyekszem már előző nap elkészíteni az ebédünket, mert a medencéből hiába vezet az út egyenesen és gyorsan haza, főzni már ilyenkor nincs idő. Ez a rakottas éppen ezért két napra készült, és a sok szaftnak köszönhetően másnapra sem száradt ki. Gordon Ramsay felesége, Tana kevésbé ismert gasztroszemélyiség itthon, nemúgy hazájában, az Egyesült Királyságban. Valahol azt olvastam egyszer róla, hogy otthon ő főz nemcsak a négy gyermeküknek, de még sztárséf férjének is. Hogy ez valóban így van-e, azt nem tudom, mindenesetre az alapötlet Mrs Ramsaytől származik, bár nálunk jelentős változáson ment át az eredeti recept. A medvehagyma-citrom páros pedig kellemesen üde, tavaszias jelleget adott ennek az ételnek.


Hozzávalók:
4 nagyobb krumpli
kb 1 evőkanál vaj
kb 100 g bacon vagy császárszalonna, felkockázva
2 db póréhagyma, felkarikázva
250 g barna csirperkegomba, szeletelve
kb 5 levél medvehagyma
2 evőkanál liszt
kb 400 ml húsleves
fél citrom reszelt héja
kb negyed vagy harmad citrom frissen facsart leve
bors
2 evőkanál mascarpone v tejföl

45 g vaj
45 g liszt
kb 350 ml tej
100 ml tejszín
1-2 teáskanál magos mustár
kb 100 g reszelt sajt (nálam vörös cheddar)


A krumplit megpucolom és enyhén sós vízben félpuhára főzöm. Ha kihűlt vékonyra felkarikázom és egyelőre félreteszem.

A bacont vajon elkezdem pirítani, néhány perc múlva rádobom a pórét és a gombát is. Puhára dinsztelem a zöldségeket, hozzáadok néhány kövér levél medvehagymát, amit előzőleg apróra felvágtam, keverek rajta egyet, majd megszórom a liszttel. Elkeverem az egészet, majd jöhet a húsleves, a citromhéj, citromlé és a fűszerezés. A legvégén krémesítem kicsit a mascarponeval vagy tejföllel.

A sajtszószhoz elkészítem a besamell alapot: a lisztet zsemleszínűre pirítom a vajon, fokozatosan, folytonos kevergetés mellett (kézi habverőt használok) adagolom hozzá a tejet és a tejszínt. Ízesítem a mustárral, majd kis adagokban beleteszem a sajtot is, ügyelve, hogy mindig csak annyit amennyi egyszerre el is olvad. Amikor az összes sajt elolvadt és a mártás besűrűsödött, neki is lehet kezdeni a felrétegezésnek:

Kivajazott tűzálló tál aljára teszem a baconös zöldséget, befedem a krumplikarikákkal és ráöntöm a sajtmártást. 190 fokra előmelegített sütőben kb fél óra alatt megsül, az utolsó percekre pedig grillfokozatra szoktam kapcsolni, de ez elhagyható.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések